Aczmendilerin Sarık Çilesi

Aczmendilerin Sarık Çilesi

SUAL: Aczmendilerin kıyafetleri neden diğer Nurculardan farklıdır?

ELCEVAP: Aczmendiler, müntesibi oldukları Risale-i Nur Dairesinin en külli ve en ehemmiyetli düsturlarından biri olan Sünnet-i Seniyye’ye ittibaı ve onun ihyasını ve bid’alardan içtinabı meslek ittihaz etmeleri hasebiyle, sair Nurculardan Biat ve İrşad mes’elesinde olduğu gibi bu noktada da ihtilaftadırlar.

Risale-i Nur mesleğinin en ehemmiyetli esasları olan biat ve irşad meselelerinde, okudukları risalelerin müellifine muhalif hareket eden bu malûm Nurcuların, Aczmendilerle kıyafet noktasında mutabık olacaklarını beklemek abes olurdu herhalde.

Binaenaleyh Bediüzzaman (r.a) 11.Lem’anın 9. Nüktesinde “Sünnet-i Seniyyenin her bir nevine tamamen bilfiil ittiba etmek, ehass-ı havassa dahi ancak müyesser olur. Ona bilfiil olmasa da bi’n-niyet, bi’l-kasd taraftarane ve iltizamkârane talip olmak, herkesin elinden gelir.” ibaresine müsteniden; herhalde ve her halükârda bu düsturlara tesahup etmek her Nurcunun elinden gelmiş olması gerekiyordu.

Aczmendilerin Diğer Nur Cemaatlerinden Farkı Sünnet-i Seniyye’yi Tatbik Etmeleridir

Fakat şimdiki Nurcuların Sünnet-i Seniyye’yi tasdik etmek şöyle dursun iltizâmkârâne dahi ona taraftar oldukları söylenemez. Dolayısıyla Sünet-i Seniyye’yi takdir etmiş olsa idiler, Aczmendiler koskoca Nur cemaatleri arasında böyle dışlanıp tenkide maruz bırakılmazlardı.

Sünnet-i Seniyyenin derece ve mertebeleri içerisinde birinci derece, Ehl-i İslam’dan avam içindir ki bizlere taallûk ediyor.

Bu birinci derecenin lâzımı: Kalbin tasdikinden sonra ve nefsin itminanından evvel Resulüllah (s.a.v) efendimizin sünnetlerine tabi’ olup şer’i hükümleri yerine getirmektir.

Demek o hükümleri ifa etmek için en evvel tesahub ile tasdik etmek yani “sahip çıkmak” gerekmektedir. Aczmendiler bu düstura mutabık hareket ettikleri halde, hâli hazırdaki Nurcular Aczmendileri tasdik etmedikleri gibi aynı kaidelere de tabi değillerdir.

Sünnet-i Seniyye Sadece Sarıktan mı İbarettir?

SUAL: Sünnet-i Seniyye sadece Sarık, Sakal ve Şalvardan mı ibaretdir? Neden ısrarla Sarık ve Sakal? 

ELCEVAP: Bu şekilde sual edenlere biz de 11. Lem’anın 6. Nüktesi mucibince deriz ki: Sünnet-i Seniyyenin içinde en mühimi, İslâmiyet alâmetleri olan ve şeaire de taalluk eden Sünnetlerdir. Şeair, âdeta hukuk-u umumiye nevinden cemiyete ait bir ubudiyettir. Birisinin yapmasıyla o cemiyet umumen istifade ettiği gibi onun terkiyle de umum cemaat mes’ul olur.

Dolayısıyla Sarık ve Sakal ve şalvar gibi sair kıyafetler şeair-i islamiyeye taallûk ettikleri için bid’aların en ziyade istilâ edildiği şu zamanda, unutulmuş sünnetlerden olan mezkûr kıyafetlerin tatbiki ve ihyası daha ziyade kıymettardır.

Ayrıca bir mahkeme esnasında Bediüzzaman (r.a) ‘dan sarığını çıkarmasını isteyen hâkime: “Bu sarık ancak bu başla birlikte çıkar” ifadesi, sarığın ne kadar mühim neticeleri olduğunu ve Laik Cumhuriyetin bidayetinde kılık kıyafet inkılâbına neden en evvel Sarıktan başlandığını anlamamak için herhalde feraset ve basiret tutulması gibi bir hâle sahip olmak gerekmektedir.

Hulâsa madem Risale-i Nur gibi umumi ve câmi bir daire olan Cadde-i Kübra-i Kur’aniye yoluna girip intisap etmişiz, elbette o tarik-ı münevverin düsturlarına mütabaat etmek en birinci vazifemiz olmak gerektir. Ve madem Sünnet-i Seniyyenin her bir nevine tamamen bilfiil ittiba etmek ehass-ı havassa ancak müyesser oluyor, bizlerde alâ takatil-imkân Sünnet-i Seniyyeye kudretimiz nisbetinde ittiba etmeye mükellef ve mecburuz.

Cadde-i Kübrada Bulunmak Demek Ne Demektir?

Cadde-i Kübrada bulunmak demek ise şu üç kal’ayı tekrar ikame etmeğe çalışmaktır.

  • Medrese, Tekke ve DERGÂH hayatı içerisinde, yani; kalb ve kafanın ittifakıyla hakaik-ı imaniyeyi neşretmek.
  • Kur’an harflerini ihya ve ikame etmeğe çalışmak.
  • Evin mefruşatından başlayarak kıyafette ve şahsi ahvalde Sünnet-i Seniyye neyi emrediyorsa gücü nisbetinde harfiyen tatbik etmeye çalışmaktır. 

Bu hakikatlere mebni deriz ki; ey Nurcu kardeşler! Nedir bu niza nedir bu iz’an körlüğü? Artık okuduğunuz eserin müellifine tabi olunuz! Tâbi olmuyor iseniz de bari fikren ya da iyi niyetle taraftar olup tasdik edin. İnanın bunu yaparak o üzerinde titrediğiniz İtibar ve Şerefinizden bir şey kaybetmezsiniz!!..   Vesselâm

Yorum bırakın

Scroll to Top