Risale-i Nur Mesleği

Müslim Gündüz efendinin, Risale-i Nur ve Risale-i Nur mesleği ile alakalı konuları ihtiva eden sohbetlerin derlendiği kısımdır

İnsan yalnız akıldan ibaret değildir. Anlamak ile dinlemek farklı şeylerdir. Risale-i Nur insanların aklı ile beraber kalbine ve ruhuna hitab eder. Onlara insanın haberi olmadan malumatlar verir.

Aczmendi bir neticeye varmak için teşkil edilmiş bir teşkilat, bir birlik ve bir ordudur. Risale-i Nur hareketinin maksadı alim ve abid yetiştirmek değildir. Aczmendi, taraf-ı ilahiden Şeriat-ı Garra’nın ihya ve tatbiki için gönderilmiş vazifeli bir cemaattir.

Risale-i Nur talebesinde muhabbet inkişaf etmezse dairenin sahipleri tarafından feyiz gelmiyor. Bir kalpte sebepsiz, maksatsız veya her ne için olursa olsun sevgi ve muhabbet hakim olmazsa o kalbe Risale-i Nur’dan gelecek ilhamat yoktur.

Bugünün hocası Risale-i Nur’u bilmiyorsa, saatte 250 kilometre süratle giden bugünün teknolojisi elektrik trenini, tarihte treni ilk icad eden George Stephenson’un buharlı treni ile bugünü anlamaya çalışmak gibi bir şeydir bu. Anlayamıyor.

Her bir mesleğin temelde kabulleri vardır. Bizim temelde kabulümüz her ne kadar yoksan o kadar varsın. Temelde kabul bu. Yoksun! Ne kadar yoksun? Hiç yoksun. Ne kadar hiç yoksan o kadar çok varsın. Prensibimiz bu.

Risale-i Nur okumakta herkesin istifadesi vardır. Bu ayrı bir durumdur fakat kamil manada faydalanmak için ehl-i kalp ve sahib-i hal olmak gerekir. Kişi ehl-i kalp ve sahib-i hal değilse Üstad neyi göstersin?

Risale-i Nur’un fert olarak talebelerinin üstünde etkisi vardır. Bir fert, yani kamil bir mürşid talebesine nasıl muamele ederse aynen onun gibi Risale-i Nur da talebesi üzerine tesir yapar ve  ilhamat yoluyla bütün işlerinde kendisine rehber olur.

Hayale hedef göstermek. Ufkuna varılacak noktayı koyacaksın. Gözün ufukta varacağın noktada olacak. Ayağın tökezlemiş, yana çarpmış ya da öbürüne çarpmış; bunlarla meşgul olacak zamanın olmamalı. Birbiriyle uğraşanların davası yoktur.

Alışveriş Sepeti
Scroll to Top